• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Afgunst: Reflecties over invidia divina

  Marc De Kesel

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Dit hoofdtuk presenteert een reflectie over ‘goddelijke afgunst’, de afgunst die van het goddelijke uitgaat. Na een kort evocatie van de afgunst – invidia – die Romeinse (heidense) goden kenmerkt, concentreert het hoofdstuk zich op de afgunst/invidia die aan de monotheïstische God wordt toegeschreven. Meer bepaald wordt alle ruimte gegeven aan de vraag of en hoe God, als hij de Waarheid is, überhaupt jaloers zou kunnen zijn. Sluiten waarheid en jaloersheid elkaar niet categorisch uit? Kan een waarheid die jaloers is, nog wel waarheid zijn? De vraag wordt nog pregnanter als die waarheid zich, zoals een kerngedachte van het christendom voorhoudt, als ‘liefde’ definieert. Menselijk liefde is zonder afgunst en jaloersheid niet denkbaar, maar hoe kan een goddelijke liefde nog afgunstig zijn. De lectuur van een paar mystieke teksten confronteren ons met de diepgang van het probleem, een probleem dat misschien wel als ‘invidia theologica’ getypeerd kan worden.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  De Kesel, M. 2023. Afgunst: Reflecties over invidia divina. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH04
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH04


  comments powered by Disqus