• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Hoofdzonden van Jheronimus Bosch en deugden van Pieter Bruegel

  Jos Koldeweij

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Abstracte begrippen als deugden, ondeugden en hoofdzonden zijn sinds de late middeleeuwen door tal van kunstenaars en op verschillende manieren gevisualiseerd, zowel als personificaties als in de vorm van zinnebeeldige taferelen. Pieter Bruegel (ca 1525/1530 – 1569) tekende in en kort voor 1560 gedetailleerde voorstellingen van de zeven hoofdzonden en van de zeven deugden, die alle in prent werden uitgebracht door Hieronimus Cock in Antwerpen. Een halve eeuw eerder was in het atelier of door een navolger van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) een christelijk moraliserend schilderij vervaardigd met afbeeldingen van de zeven hoofdzonden in een cirkel rond de verrezen Christus.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Koldeweij, J. 2023. Hoofdzonden van Jheronimus Bosch en deugden van Pieter Bruegel. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH12
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH12


  comments powered by Disqus