• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Billijkheid: Korte geschiedenis van een ongrijpbare deugd

  Inigo Bocken

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  De geschiedenis van de deugd die in het Nederlands als ‘billijkheid’ wordt aangeduid, in het Grieks epieikeia en in het Latijn meestal aequitas genoemd wordt, heeft een enigszins nomadisch karakter. Zij beweegt zich tussen moraalfilosofie, recht, theologie en metafysica. Deze geschiedenis betreft het vermogen om met regels om te gaan en de ruimte te leren zien die tussen de regels bestaat. Niet toevallig heeft deze deugd bij de Moderne denkers een slechte naam gekregen. Toch is het vandaag de dag nodig zich terug op deze geschiedenis te bezinnen.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Bocken, I. 2023. Billijkheid: Korte geschiedenis van een ongrijpbare deugd. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH11
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH11


  comments powered by Disqus