• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Rechtvaardigheid: vanuit een oudtestamentisch perspectief

  Carly L. Crouch

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Hoewel het Oude Testament erkent dat de vorm van rechtvaardigheid van situatie tot situatie kan verschillen, is het consistent in zijn boodschap over rechtvaardigheid als kernelement van Gods karakter. In elke gemeenschap die in deze God geloofd, heeft het nastreven van rechtvaardigheid de hoogste prioriteit. De God van het Oude Testament is een God die omziet naar de arme, de dakloze, de mishandelde en de naakte, en Gods volk demonstreert zijn toewijding aan hem door zijn zorg te imiteren en daarmee de meest belangrijke waarden van Gods karakter aan te nemen. Het bevorderen van onrecht – of slechts het tolereren ervan – komt neer op het afwijzen van God, die uiterst rechtvaardig is. Geen enkel vroom ritueel kan degenen redden die niet bereid zijn om hun levens op Gods rechtvaardigheid te richten (Jes. 1:10-17; 58:1-9; 65:1-16).

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Crouch, C. 2023. Rechtvaardigheid: vanuit een oudtestamentisch perspectief. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH10
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH10


  comments powered by Disqus