• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Acedia: Een zonde van de postmoderne tijd

  Daniela Müller

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Van alle zogenaamde hoofdzonden is acedia de meest veelzijdige ondeugd met de minste eenduidigheid - en dus ook de ondeugd van het postmoderne tijdperk, waarin het perspectief doorgaans gericht is op de sociale constructie van begrippen en tot nu toe onbetwistbaar aanvaarde fenomenen. Acedia wijst niet alleen wijst op de religieuze implicatie van een ‘laster’, maar ook op de gevaren van een leven dat steeds meer vervreemd is van persoonlijke contacten. Daarmee is acedia bij uitstek een fenomeen van de moderne samenleving. Al de woestijnvaders herkenden de gevaren van een zekere lusteloosheid die het gevolg zowel van een overvloed van uitdagingen als ook van een concentratie op zich zelf waren. Evagrios en Cassianus hadden niet slechts een oog hiervoor maar zij kenden ook bepaalde remedies daartegen. Kunnen we iets leren van de historische implicaties om beter met een in het nu lang onderschat psychologisch sociologisch probleem om te kunnen gaan?

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Müller, D. 2023. Acedia: Een zonde van de postmoderne tijd. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH08
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH08


  comments powered by Disqus