• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Gulzigheid: Eerst het vreten, en dan de moraal

  Christoph Hübenthal

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Volgens bepaalde sociologische analysen kan de huidige samenleving zich alleen maar stabiliseren als processen van productie en consumptie steeds sneller verlopen. In dit hoofdstuk wordt de stelling verdedigd dat dit fenomeen niet slechts structurele maar ook individuele oorzaken heeft. De ondeugd van de gulzigheid vormt een passend uitgangspunt om deze stelling te onderbouwen. Op de basis van een klassieke uiteenzetting en een theologische kritiek daarop wordt een actuele definitie van de gulzigheid ontwikkeld. In deze vorm is gulzigheid inderdaad een wijdverspreide ondeugd, zo dat de toestand van de moderne samenleving ten dele ook hiermee verklaard kan worden.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Hübenthal, C. 2023. Gulzigheid: Eerst het vreten, en dan de moraal. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH07
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH07


  comments powered by Disqus