• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Lust: Seks als Handicap

  Hans Schilderman

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Seks is een thema dat weliswaar veel van zijn taboekarakter verloren heeft maar nog steeds – zoals in misbruikaffaires – een heikel thema blijkt. Lust of onkuisheid is een zonde die in de theologie sterk verbonden is geraakt met de kernvragen van het christelijk geloof, zo wordt hier betoogd. Startend met een korte analyse van de zonde wordt aannemelijk gemaakt dat seksuele lust een ‘afbeelding’ is geworden van de zonde en daarmee een bijzondere plaats binnen de ondeugden heeft gekregen. Er wordt stilgestaan bij nieuw-testamentische motieven om seks als handicap in het theologisch denken te beschrijven, waarbij met name Paulus als woordvoerder daarvan verschijnt. Vervolgens komt Augustinus aan bod die in dit essay als theoloog aansprakelijk gehouden wordt voor de institutionalisering van de lust als zonde die typerend model staat voor wat in de klassieke theologie met zonden als zodanig wordt bedoeld. Ter afsluiting komt de vraag aan de orde in hoeverre seks ook als deugd valt op te vatten en hoe lust daarin een overvreemdbaar en moreel te waarderen onderdeel vormt.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Schilderman, H. 2023. Lust: Seks als Handicap. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH06
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH06


  comments powered by Disqus