• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Woede: Productieve verontwaardiging en de leerschool van de monastieke spiritualiteit

  Peter Nissen

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  De woede geldt als een van de zeven hoofdzonden. Maar woede in de vorm van productieve verontwaardiging kan ook een motor zijn voor veranderingen en voor maatschappelijke omwentelingen. Zo is ook de toorn van God in de Bijbel gericht op gedragsverandering. Van het dubbele karakter van de woede waren middeleeuwse theologen als Thomas van Aquino zich bewust. De woede is voor hem verbonden met de hoop dat het kwaad overwonnen kan worden en met de moed om het kwaad te weerstaan. In de christelijke traditie is die gedachte echter overvleugeld door de aan de antieke filosofie ontleende gedachte dat de woede een ongecontroleerde emotie is die onderdrukt moet worden. Dit werkte ook door in de vroege monastieke traditie. Voor monniken gold de woede als een zonde, die met wortel en tak uitgerukt moet worden. Benedictus van Nursia toonde in het begin van de zesde eeuw in zijn regel voor monniken meer psychologisch inzicht. Hij ontkende de werkelijkheid van de woede niet, maar gaf het advies haar niet de vrije loop te laten. De woede moet beteugeld worden en ingezet worden om het goede te bewerkstelligen. Zij moet van destructieve woede worden omgebogen tot constructieve woede.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Nissen, P. 2023. Woede: Productieve verontwaardiging en de leerschool van de monastieke spiritualiteit. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH05
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH05


  comments powered by Disqus