• Part of
  Ubiquity Network logo
  Join Mailing List

  Read Chapter
 • No readable formats available
 • Hoogmoed: De overbelichting van het zelf in de media

  Jorge E. Castillo Guerra

  Chapter from the book: Sterkens C. & Hübenthal C. 2023. Zeven hoofdzonden en een paar deugden: Theologische inzichten voor het alledaagse leven.

   Download

  Dit essay reflecteert op de wijze waarop de christelijke traditie bijdraagt aan het begrip van de mechanismen en de implicaties van de hoogmoed als drijfveer voor een samenleving die succes, schoonheid en plezier breed uitmeet in de media. Een kenmerk van deze samenleving is overexposure als het construct van een persoonlijke identiteit uit het vertonen aan anderen. En ander kenmerk is de aanmoediging van een narcistische wil die de macht kanaliseert en beloont van degenen die niet verder kijken dan persoonlijke belangen en eigen succes. Vanuit de christelijke traditie analyseren we de mechanismen en implicaties van hoogmoed zoals die vorm krijgen in die overexposure. De Hebreeuwse bijbel en de Evangelieteksten ontwikkelen een theologie die hoogmoed afwijst. Op basis daarvan beschrijft Paulus een lijst van ondeugden die vervolgens in de loop van de geschiedenis is gebruikt voor de uitleg van hoogmoed als de wortel van de zeven hoofdzonden en meer recentelijk als de oorsprong van structurele zonden. Tot slot, uit de analyse blijkt dat de sleutel tot het doorbreken van de vicieuze cirkel van hoogmoed ligt in het beleven en realiseren van deugden die ondeugden tegengaan. In een samenleving van overexposure betekent dit dat sociale media worden gebruik om écht te delen.

  Chapter Metrics:

  How to cite this chapter
  Castillo Guerra, J. 2023. Hoogmoed: De overbelichting van het zelf in de media. In: Sterkens C. & Hübenthal C (eds.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Nijmegen: Radboud University Press. DOI: https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH02
  License

  This chapter distributed under the terms of the Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0 license. Copyright is retained by the author(s)

  Peer Review Information

  This book has been peer reviewed. See our Peer Review Policies for more information.

  Additional Information

  Published on Oct. 16, 2023

  DOI
  https://doi.org/10.54195/QCMX7065_CH02


  comments powered by Disqus